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    QUESTION AND ANSWERS III FOR: 
 

# 17-34 RFB for Tubular Steel Structures, Dickerson Avenue to  
 

Frog Level Road, 06.21.17 at 2:00 PM  
 

1)      The poles with vibratory caissons are given a weathering finish. Should the caissons 
be galvanized? This is typical of caissons, regardless of whether the pole section is 
weathering or galvanized.   Caisson section should be galvanized 
  

2)      On P-13 & P-14, caisson diameters of 3’-0” and 3’-10” are given. Are these flat-flat 
diameters?         Yes, Flat to Flat. 
  

3)      The 3’-10” caisson diameters on P-14 are given as maximum. Is there a minimum, like 
3’-0”?         Foundation capacity calculations are based on 3’-10” and 3’-0” 
respectively.  Please limit sizes to these values. 
  

4)      Section 5.1.10 of the specification gives a maximum taper change of 0.20 in./ft. 
between sections. I’m assuming this would not apply to the slip jointed caissons on TMF-
VPB?         Correct. 
  

5)      Section 5.1.12 gives criteria for camber, rake, and deflection limits. I saw conflicting 
information on whether or not the poles can be cambered or raked. Should the poles be 
limited to 1% deflection, with no camber or rake?         Correct.  No raking or cambering 
will be permitted. 
  

6)      The .lca files in PLS give deflection limits on other load cases. I did not see these 
mentioned in the specifications, would these deflection limits apply?         Yes.  The PLS 
files are a supplement to the written specification. 
  

7)      Section 5.1.12.2 asks for worst wind direction. The .lca files in PLS and the load tables 
have NA+ and NA- wind directions. Should I apply wind in the NA+ and NA- directions, 
or make it worst wind?         NA+ and NA- will be sufficient.  This will apply load 
perpendicular to the wires. 
  

8)      Section 5.1.12.3 limits deflection under 60°F to 6” between initial and final states. I 
assume this does not apply, since there’s only 1 camber load case given? 
·         The PLS files are a supplement to the written specification.  Both should be used. 
  

9)      The .lca files in PLS give a 95% usage limit on some load cases. I did not see this 
mentioned in the specifications, would this apply? 
·         Yes.  The PLS files are a supplement to the written specification. 

  
10)   Section 5.1.13.2 gives a point of fixity of 7% of pole length from the bottom. I assume 

this would not apply to the LD poles with slip-jointed caissons on TMF-VPB? With the 
non-tapered section, a very low point of fixity could potentially overdesign the structure. 
·         This is RUS’ recommendation for poles, not sure how that would change for a 

caisson. I will check with Engin. 
 

http://5.1.12.2/
http://5.1.12.3/
http://5.1.13.2/

